2013. márc. 22.

Gigászok harca, élelmiszer online

Az idei év egyértelmű slágere a mobil és az e-kereskedelem összekapcsolása, a csapból is ez folyik és én is foglalkoztam már vele. Viszonylag csendben elindult közben jó pár offline kereskedelmet meghatározó piaci szereplő webshopja is. Konkurenciát kapott a régóta sikeresen és a webshopok között példaértékűnek számító G'Roby a Tesco és a CBA személyében. Az elektronikai piacon pedig a Media Markt indította el online felületét, szerintem, elég sovány kínálattal.

Nézzük meg alaposan, kitől mit várhatunk, milyen színvonalú szolgáltatást nyújt. Alapnak a G'Roby-t fogom tekinteni, és habár szinte mindegyik résztvevőnél van offline kereskedelmi rész is, de annak összehasonlításába nem szeretnék belemenni. Az ár összehasonlítást a tavasz reményében a Gösser citromos sörén tesztelem, fél literes dobozos kiszerelésben. Itt szeretném megjegyezni, hogy nem szabad csak az ár alapján dönteni, figyeljünk oda a kiszolgálásra és a jogi megfelelőségre is!

Etalon

A G'Roby 1992-ben alakult meg, majd 2000-ben indította el online szolgáltatását, így bő 12 éves tapasztalattal a hátuk mögött, és számos e-kereskedelmi díjjal a zsebükben (eFestival, Superbrands, Év internetes kereskedője) igazán tudják ennek a piaci szegmensnek a működését. Ebben a pillanatban 6608 féle termékből 5808-at tudnak azonnal raktárról kiszállítani. Az egyetlen olyan webshop a konkurencia között, ahol rendelésünket akár telefonról is leadhatjuk, köszönhetően az igényesen kidolgozott iOS és Android applikációknak.
A biztonságos vásárlást bankkártyás fizetés, Vedd a Neten! minősítés és SSL szolgálja (már bejelentkezés nélkül is). Ha szeretnénk (én nem), akkor Facebook profilunkkal is beléphetünk. Proaktív tagjai a SzEK.org szervezetnek, iránymutató, meghatározó tagjai a magyar online kereskedelemnek.
Az alapvető élelmiszerek mellett irodaszereket, állateledeleket, baba termékeket és akár ajándékkosarakat is rendelhetünk online.

Kiszállítási hely: egész ország (2012 márciustól)
Kiszállítási idő: 9-20 óráig
Fizetési módok (6): online bankkártyával, MasterCardMobile, készpénzzel a futárnak, bankkártyával futárnak, PayPal, külön szerződés esetén átutalással
Szállítási díj: 890-2500 Ft (távolság és áru függő), 50 000 Ft felett ingyenes
Kiválasztott termék ára: 259 Ft
Elérhető termékek száma: 6608 db

Csak a Tesco...

A március 4-re tervezett indulás végül tegnapra csúszott és még így is akadnak gondok a belépéssel, regisztrációval. A design gazdaságos, mint a Tesco, a szolgáltatás minőségét még nem tudtam kipróbálni, de nagyon aggasztó két dolog: irányár és akciós ár. Miért? Lássuk a hozzájuk tartozó magyarázatot.
Irányár: "Kérjük, vegye figyelembe, hogy a honlapon szereplő termékek árai tájékoztató jellegű irányárak, így a bevásárlókosárban valamint a bevásárló listát megerősítő e-mail üzenetben szereplő árak a ténylegesen fizetendő áraktól kismértékben eltérhetnek."
Akciós ár: "A termék akciós ára csak abban az esetben érvényes, amennyiben a kiszállítás az akció lejárta előtti vagy azon a napon történik."
Gondolom nem kell magyarázni egyiket sem, hogy a jelenlegi online kereskedelmi gyakorlatban ez nem így működik. Ha én leadok egy rendelést a webshopban egy adott termékre, adott áron, akkor annak az ára ne változzon (nem változhat felfelé!), amikor házhoz hozzák és ki kell fizetnem. Ezt még az NFH se fogja lenyelni. És akkor még minősítésnél nem is tartunk.
A termékkínálat itt is elég bő, a háztartási fülecskén belül meglepően sok mindent tudunk választani.

Kiszállítási hely: Budapest, Pest és Fejér megye
Kiszállítási idő: 8-22 óráig
Fizetési módok(2): online bankkártya, vagy bankkártyával a futárnak
Szállítási díj: 899 Ft
Kiválasztott termék ára: 287 Ft
Elérhet termékek száma: több ezer (elég konkrét...)

Az állami

2013. februárban indult újra a ráncfelvarráson átesett CBA. Nos, lehetett volna jobb plasztikai sebészt is választani, mert nehezen bírta az elején a terhelést és még a mai napon is fájdalom kivárni az oldal betöltését (minden elemet). Maga a megjelenés... mit is mondjak...olyan állami. Mindenestre minden modernizációt mellőz, gondolom az idősebb korosztály a célcsoport, akik pláne nem online fognak élelmiszert vásárolni. De, közvetlen linket kapunk Kovács Lázár receptgyűjteményéhez!
A Tesco-val szemben itt már tiszta az árpolitika: "A megrendelés leadása után a rendszer egy automatikus visszaigazoló e-mail-t küld, az abban szereplő árakra áruházunk árgaranciát vállal, azaz a megrendelt termékeket, függetlenül a megrendelés leadása után történő árváltozásoktól, a visszaigazolásban szereplő árakon fogjuk kiállítani a számlát." Bár a szállítási és vásárlói információkat egy pdf-ből kell megtudni, de ehhez a designhoz nem is várhatunk nagyon mást.
Alapvető kínálattal nincs probléma, plusznak a kozmetikai és háztartási termékeket tekinthetjük, de a választéktól ne essünk hasra.

Kiszállítási hely: Budapest, Pest megye
Kiszállítási idő: 8-20 óráig
Fizetési módok(2): készpénz és bankkártya a futárnál (online fizetés nincs!)
Szállítási díj: 499-2200 Ft, 40 000 felett ingyenes
Kiválasztott termék ára: 249 Ft
Elérhető termékek száma: 3000 db

Hiper

A Ringier gyermeke, amely 2012-ben lépett a színre, és az első széleskörű termékkínálattal rendelkező webáruházként hirdeti magát. A Hiper megjelenésére közepest adnék, az oldal könnyen navigálható. A többi áruháztól a játék és IT termékkategória különböztetheti meg.

Kiszállítási hely: egész ország
Kiszállítási idő: 8-17
Fizetési módok(1): online bankkártya
Szállítási díj: 990 Ft (12 kg felett súlyfelár: 35 Ft/kg)
Kiválasztott termék ára: 279 Ft
Elérhet termékek száma: több ezer (15 000 tételes árukészlet. Kérdés, hogy ez valóban ennyi különböző terméket takar-e?)

Bevásárlószolgálat

Igen, ilyen névvel is van versenyző, ahol a 2000-es években ragadt designt 10 000 termék kínálattal próbálják ellensúlyozni. Hab a tortán, hogy a 2002-es indulással elsőnek aposztrofálják magukat. Biztos nem is merik a hazai piacot...Szerencsére az árgarancia itt is működik és kiemelten szerepel, de ha nem vagyunk otthon kiszállítási időben, akkor duplán fizetjük a szállítást!
Alapvető termékek mellett drogériai termékek is hangsúlyban vannak.

Kiszállítási hely: Budapest és 30 km-es körzete
Kiszállítási idő: nincs információ
Fizetési módok(3): készpénz futárnak, átutalás, étkezési utalványok
Szállítási díj: 990 Ft - 2190 Ft
Kiválasztott termék ára: 329 Ft
Elérhet termékek száma: több ezer (15 000 tételes árukészlet. Kérdés, hogy ez valóban ennyi különböző terméket takar?)

Ki nyeri a versenyt?

Mint felhasználó csak örülhetünk a választási lehetőségek bővülésének. Mint e-kereskedelmi résztvevő némi aggodalomra ad okot, ha olyan szereplők lépnek be az e-kereskedelmi/szolgáltatási szektorba, akik a játék szabályoknak nem megfelelően viselkednek, és a márka "népszerűségének" köszönhetően sokakban hamis képet alakíthatnak ki. Reméljük a fentebb kifogásolt gyakorlat csak apró hiba a rendszerben és élvezni fogjuk az állóvizet felkavaró szereplők megjelenését. Az idei év a harc kezdetéről fog szólni és mindenképpen valami pluszt kell felmutatnia annak, aki nyeregben szeretne maradni. Jó példa erre a bio termékek forgalmazása (hiper, G'Roby, Bevásárlószolgálat), a mobil applikáció. De sok múlhat a kiszállítás gyorsaságán és minőségén is.

Az Amazon érkezéséről is szóltak már hírek, így más területen is várható a verseny élesedése. Izgalmas évnek nézünk elébe, és kíváncsian fogom várni majd az éves eredmények publikálását!

Hasonló cikkek a témában:



és szakértői szemmel:


valamint jogilag:


És egy apró fricskát had engedjek meg. Mi a furcsa a képen?


Segítek, a szlogen. És igen, a G'Roby-é volt előbb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Facebook